fredag, mars 1
Shadow

Strategier

anställningsintervju seniorHar du sökt ett jobb och fått en kallelse till intervju? Grattis, då har du kommit en bra bit på vägen. Du uppfyller arbetsgivarens krav på vissa kunskaper eller erfarenheter, och nu vill de lära känna dig bättre för att kunna skapa sig en uppfattning om just du passar bäst för tjänsten. Att gå på en intervju kan vara lite obehagligt och nervös, men så länge du är förberedd kommer det garanterat att kännas bättre.

Ta reda på information om arbetsgivaren

Något av det bästa du kan göra innan en intervju är att läsa på så mycket som möjligt om företaget eller organisationen i fråga. Arbetsgivaren är ju givetvis mån om att anställa rätt person för just detta företag. Fundera därför först på vad du tycker om med företaget och se till att du har bra grundläggande koll på vad de arbetar med. Fundera också på vad just du kan tillföra detta företag. Du kan givetvis inte veta allt om dem, och det vet även rekryteraren. Det viktiga här är alltså inte att kunna företagets historia från det att de grundades och fram till idag, utan att ge en bild av dig själv som nyfiken och intresserad av deras arbete. Ett tips är därför att ställa frågor om företaget och din yrkesroll hos dem.

Vanliga frågor under intervjuer

Förutom att arbetsgivaren ofta vill få en inblick i vad du vet om företaget och arbetsuppgifterna där är några andra vanliga frågor följande: Kan du berätta mer om din utbildning och dina tidigare arbeten? Har du stött på något problem i dina tidigare yrkesroller och hur har du hanterat situationen i så fall? Hur ser en bra arbetsplats/arbetsgivare ut för dig? Varför passar just du bra för den här tjänsten? Kan du nämna några styrkor du har som person? Kan du nämna några egenskaper eller områden där du känner att du kan utvecklas?